Podcast van de week: De Dienst

Airborne kiest audioproducties die in opdracht zijn gemaakt -van adverteerders of instanties- en die de moeite van het luisteren waard zijn.

De podcast van de week.

De cyclus die een organisatie doorloopt bij het ontwikkelen van een eigen podcast ziet er meestal als volgt uit: binnen de organisatie houdt een enthousiast podcastluisteraar een betoog over hoe fantastisch het zou zijn als ook zij een eigen podcast zouden hebben. Met veel inspanning wordt er wat budget losgeweekt uit het potje ‘innovatie’, er worden een paar afleveringen gemaakt, om vervolgens tot de conclusie te komen dat het best bewerkelijk is om iets goeds te maken en dat nauwelijks mensen naar luisteren. En dan blijft het meestal stil. De opgedane inzichten gaan verloren, net als het opgebouwde luisterpubliek. Zonde, want zo kom je niet veel verder.

Fictieve case

Dat het ook anders kan, laat de AIVD zien met ‘De Dienst’. Vorige maand verscheen alweer het derde seizoen van deze podcast, na de start in 2021. De podcast heeft als doel om de AIVD bij potentiële werknemers onder de aandacht te brengen en hen te laten zien wat het werk bij de ‘dienst’ inhoudt. Podcastmaker Liesbeth Rasker kruipt daarbij in de huid van een nieuwe medewerker en doorloopt de basistraining die voor iedere inlichtingenofficier verplichte kost is. 

Het belangrijkste onderdeel van die basistraining is een fictieve case waarbij de nieuwe medewerkers moeten laten zien over welke analytische eigenschappen ze beschikken. In de eerste reeks draait het om de chemiestudent Sander, van wie wordt vermoed dat hij een bom ontwikkelt. De tweede serie gaat over cyberaanval. In de laatste reeks loopt Liesbeth mee met de Unit Contraproliferatie, die de verspreiding van massavernietigingswapens tegen moet gaan.

Massaspectrometer

Wat de podcast alleen al de moeite van het luisteren waard maakt, is dat je hoort over overheidsinstellingen waarvan je als buitenstaander geen enkel idee hebt. Bij de laatste serie ontdek je als luisteraar dat ons land gespecialiseerde teams heeft, die uitrukken als er bijvoorbeeld ergens zenuwgas wordt gevonden - en hoe ze dan precies te werk gaan. En dit alles wordt verteld in de context van een spannend verhaal. In dit geval is dat een schimmige Libanese tussenhandelaar die aast op een massaspectrometer, een apparaat dat je met kwade bedoelingen voor foute doeleinden kunt inzetten. Aan Liesbeth de taak om hier meer over te weten te komen, onder meer door te spreken met allerlei experts binnen de AIVD.

Structurele aanpak

Opvallend aan deze reeks is dat het luisteraars niet uitmaakt dat ze luisteren naar een fictieve case: ‘De Dienst’ staat hoog in de charts én heeft een hoge waardering. De spanning die er om dit werk heen hangt, spreekt klaarblijkelijk tot de verbeelding. Daarbij weet Liesbeth Rasker als host ook goed het verhaal op te bouwen, vooral omdat ze er zelf een actieve rol in speelt. Het kan ook bijna niet anders dan dat de podcast leidt tot nieuwe sollicitanten, gezien de structurele aanpak. Sterker nog, waarschijnlijk liggen die aantallen per seizoen steeds hoger, met een opgebouwd bereik en meer inzicht over wat wel en niet werkt. Ja, en met die vasthoudendheid heb je dan ineens een heel krachtig middel in handen. 

Luister naar ‘De Dienst’

Meer luisteren?

Alle eerdere ‘podcasts van de week’ vind je op deze overzichtspagina. Op de hoogte blijven en nooit meer iets missen? Dat kan met deze handige afspeellijst op Spotify.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie